Güncel Android Haber ve Uygulamaları

İş Analisti Kimdir, Ne İş Yapar?

Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımız Google dan arama yaparak zamanında Kriz Günlükleri'ne yazdığımız bir yazımıza gelmiş ve yorum bırakmış.

Arkadaşımızın soruları şunlar:
"Kimler iş analisti olabilir?" , "İş analistleri ne iş yapar?"

Öncelikle bankacılık ve finans sektöründe Bilgi İşlem departmanında iş analisti pozisyonunda çalışmakta olduğumu belirteyim. Çünkü bu yazıyı genelde bu bakış açısı ile yazıyor olacağım. Yine telekomünikasyon sektöründe çalışan arkadaşlarımdan duyduklarımı da ilave edeceğim.

Kimler İş Analisti olabilirden başlayalım.

Şu an toplam 400 e yakın çalışanı olan ve bunların %30 u iş analistlerinden oluşan bir firmada çalışıyorum. Şirketteki iş analisti arkadaşlarımızın genel dağılımını endüstri mühendisleri, matematik mühendisleri, işletme mühendisleri, işletme, istatistik ve enformatik mezunu arkadaşlar oluşturuyorlar.
Bildiğim kadarıyla son dönemde özellikle endüstri ve matematik mezunları üzerine yoğunlaşılıyor. Mühendis arkadaşların diğerlerinden farkı ve avantajları "Analitik Bakış Açısı" diye adlandırılan yaklaşıma daha güçlü olarak sahip olmaları. Bu da mühendislik eğitiminin önemli bir parçası.


Peki bu iş analistleri ne iş yapar?

İş analisti bankanın teknolojik altyapısının temel taşıdır diyebiliriz. Bizim sektörde banka içerisindeki sistemlerin ve direk müşteriye açık olan alternatif dağıtım kanalları sistemlerinin her noktasında iş analistleri olmak zorundadır.
Her şey bir fikir ile başlar.
Diyelim ki kredi kartları pazarlama ekibi yeni bir kredi kartı çıkartmak istiyor.
Bu konuda öncelikle kendileri bir çalışma yaparlar ve fikri belirli bir olgunluğa getirdikten sonra IT ye iletirler.
IT ekipleri gelen bu talebi bir ön analize tabi tutarlar. Ön analizde amaç bu işin olabilirliğinin ve kaba taslak bütçe ve kaynak planlamasının yapılmasıdır.
Ön analiz sonucu ilgili talep sahibine bir kapsam ve bütçe iletilir. İş kolunun bu kapsam ve bütçeyi onaylamasından sonra proje resmen başlar ve işin analiz kısmı başlar.
IT sektöründe projelerin en önemli adımı analizdir. İyi analiz edilmeyen bir proje büyük problemlere her zaman gebedir. Analiz aşamasında gelen talep enine boyuna incelenmeli ve mevcut akışlara neler eklenmesi hangi noktaların değişmesi gerektiği tek tek çıkarılacak dökümante edilmelidir. Eksik dökümante edilen her nokta gün gelir karşınıza bir bulgu olarak çıkabilir.
Analizin bitmesiyle ortaya bir Fonksiyonel Analiz yani jargondaki adıyla Spek Dökümanı çıkar. Bu dökümanda ilgli talebe ait tüm detaylar adım adım ve ekran görüntüleriyle desteklenerek belirtilmiştir. Bu speğe iş kolundan bir onay alınır ve sonrasında yazılım başlar.
Yazılım aşamasında iş analistinin aktif rolü pek yoktur. Yazılım bittiği an yeniden devreye girer ve ilgili ekranların Alfa Testlerini gerçekleştirir. Gördüğü her bulguyu çözdürür ve 0 hataya ulaşır.
Sonrasında talebi geçen iş kolunu Kullanıcı Testine çağırır ve belirli senaryolar üzerinden ekranları test etmelerini ister. Kullanıcı testleri de başarıyla bittikten sonra artık proje geçişe hazırdır.
Yaygınlaştırma günü geldiği zaman iş analisti ve yazılım mühendisi ilgili prosedürlere uygun olarak geliştirdikleri kodları gerçek ortamlara aktarırlar ve hemen sonrasında sistemin sorunsuz çalıştıp çalışmadığını kontrol ederler.

Ön analizle başlayan proje yaygınlaştırma ile bitmiş olur. Tüm adımlarda zamana ve bütçeye uyum proje koordinatör olan iş analistinde olacaktır. Ve projenin başarısı zamana ve bütçeye uyuma göre hesaplanacağı için iş analistinin direk performansını oluşturacaktır.

Bankacılık ve finans sektöründe iş analistleri 3 aşağı 5 yukarı bu tarz işler yaparlar. Kimi zaman sadece iş müşteri olan şube, bölge ve genel müdürlük kullanıcılarının kullanacağı bir ekran yaparsınız. Kimi zaman direk müşterilerin kullanacağı internet şube, call center veya atm için bir ekran yaparsınız.

İşler genelde dinamiktir. Çünkü bankalar arası rekabet üst düzeydedir ve siz bitirdikçe yeni projeler yağarak gelemeye devam eder.

Peki bu iş analistleri Telekomünikasyon sektöründe ne iş yaparlar diye soracak olursanız, bu sorunun cevabını da sektörde çalışan yazar arkadaşımız GUYAR sizler için yeni bir yazı ile verecektir.

Kriz Günlüklerindeki Yazımız İçin Tıklayınız

Not: Bu yazının tüm hakları Yaşam Günlüklerine aittir. Her hangi bir parçası veya tamamı kaynak gösterilmeden kopyalanamaz ve paylaşılamaz. Bu notu düşüyorum çünkü çok farklı ortamlarda (Xing Forumları, kişisel bloglar) Soruman.com da zamanında yazmış olduğum SWOT Analizi yazılarımın kaynak gösterilmeden copy/paste edildiğini gördüm. Lütfen alıntı yapacaksanız kaynak gösteriniz. Teşekkürler.


4 yorum :

  1. Peki yeni mezun bir matematik-bilgisayar bölümü mezunu bu alana yönelmek istiyorsa staja veya ilk işe nerede başlamalı sizce çünkü kariyer sitelerinde staj veya başlangıç için hiç ilan yok sadece tecrübelilere yazmışlar ve sizce iş yükü nasıldır yazılımcılardan daha mı azdır ve sorumluluk daha mı yüksektir

    YanıtlaSil
  2. henüz yeni mezunların başlarında gerçekten tecrübeli birileri olmadıkça analist yapmalarına şiddetle karşıyım.. böyle bir analiz sürecinden sonra hayata geçmiş bir projenin sorunlarını 2 yıldır temizleyemediğimi şiddetle ifade etmek isterim

    YanıtlaSil
  3. peki yeni mezunların bu konuda ilk olarak ne yapması gerekir kendilerini geliştirebilmek için

    YanıtlaSil
  4. Hocam iatatistik Mezunuyum ziraat bankasi is analisti pozisyonu icin sinava girecegim.Ilk etapta bizden hangi programlari bilmemiz beklenir hemen analiz.basina gecirirler mi?yoksa egitimden gectikten sonra yavas yavas mi baslanir analizlere yeterli.olamamak gibi bir korku tasimaktayim.Lutfen cevap verir misiniz?

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...