Güncel Android Haber ve Uygulamaları

Staj Defteri-ETİ GIDA 3


Bu düzeydeki çalışmalarda alınan kararlar, sonuçlar, öneriler, projeler, çizimler ve planlar, gerek bilgisayarla, gerekse dokümanla olsun, çok sayıda form ve raporla ilgili kişilere ulaştırılmaktadır. Ancak her departman kendilerine gelen evrağın konusunu ve geliş tarihini doküman defterine yazman zorundadır.

Bilgisayarın Kullanım Alanları: Eti Gıda A.Ş’ de bilgisayardan ilgili bölümlerde oldukça etkin kullanılmaya çalışılmaktadır. Fabrikada bilgisayarı en etkin olarak üretim planlama ,mali işle ve satın alma en etkin şekilde kullanmaktadır. Diğer bölümlerde bilgisayarların kullanım oranı düşüktür. Özellikle üretim bölümünde bilgisayarlar genellikle bilgi depolamak ve yazılı dokümanları bilgisayar ortamında iletmek için kullanılmaktadır. Fabrika içinde hızlı iletişimi sağlamak için bilgisayarlar arası mail server bağlantısı vardır.
Üretim planlama departmanı;
  • Üretimde kullanılacak hammadde gereksinimini bulmak
  • Bölümlere gerekli hammadde miktarını bildirmek
  • Sevkıyatların kontrolü
  • Günlük, aylık ve yıllık üretimi planlamak
  • Üretim faaliyetlerinin denetlenmesi
  • Malzeme emniyet stoklarının bilgisayar ortamına tanıtılması
  • Arıza ve Duruş raporlarının takibi
  • Çalışma saati, verim ve kapasite, özet üretim, hamur verimleri, fiili
ıskarta, enerji sarfiyat, aylık işçilik, OPP kullanım miktarı ve kayıpları ile duruş
süreleri analizleri raporlarının hazırlanması
  • İhracatla ilgili kayıtların tutulması

Mali İşler,

  • Birim maliyetin hesaplanması
  • Likiditeyi hazır bulundurmak yok ise kaynak aramak
  • Çalışanların ücretlerini vermek ve belgelemek
  • Genel muhasebe hesaplarının yapılması
  • Bilançoların hazırlanması


Satın alma departmanı,
  • Üretimde kullanılacak hammadde miktarının ne kadar kaldığı hakkında üretim planlama departmanından gelen bilgiler doğrultusunda ne kadar sipariş vereceği bilgisini almaktadır.

Pazarlama departmanı
  • Elinde ne kadar mamul kaldığı bilgisini almaktadır.
  • Aldığı bilgiler doğrultusunda üretilecek mamul miktarını ilgili departmana iletmektedir.


Donanım: Bir bilgisayar sistemini oluşturan birimlere ‘donanım’ denir. Donanımın bileşenleri genel olarak şu alt başlıklarda toplanabilir:

  1. Merkezi İşlem Birimi (CPU)
  2. Ana bellek
  3. Yardımcı Bellek
  4. Çevre Birimleri
  5. Bilgisayar Ağı

İşletmede mevcut bilgisayar sisteminin sahip olduğu özellikler şu şekildedir:

CPU: Bilgisayarın çalışma performansını belirler. İşlemci olarak genellikle IBM firmasının işlemcileri tercih edilmektedir. Kişisel bilgisayarda Ram 16 ile 128 RAM, arasında değişmektedir. Ancak server’larda 256 RAM’ kadar çıkabilmektedir.

Ana bellek: Bilgisayarın kullanılabilir alanını ve hafıza kapasitesini belirler. Hard disklerin depolama büyüklüğünü kullanılacak birim belirler. Depolanacak bilginin büyük olması büyük kapasitede hard disk gerektirmektedir.Fabrika içersinde düşük kapasite gerektiren yerlerde 2.1 GB/ 8.4 GB arasında , orta kapasite gerektiren yerlerde 13 GB/20GB ve yüksek kapasite gerektiren yerlerde 40GB’lık hard diskler kullanılmaktadır.

Yardımcı bellek: Verilerin ve programların tekrar kullanılabilmesi için saklanabilir alanı belirler. Bilgisayarın çoğu Floppy ve CD-Rom sahiptir. Bazı departmanlarda verileri CD’ye depolamak için CD-Writer kullanılır.

Bilgisayar ağı: Bilgisayar sisteminin aynı anda birçok kullanıcıya hizmet vermesini sağlar. Fabrika içinde ağ bağlantısı sayesinde dokümanları elektronik ortamda iletebilmektedirler.
Bağlantı hattı için 4 çeşittir. Lease Line, Frame Relay, X25 (Turpak), Dial Up Modemlerdir.


Yazılım:

İşletim Sistemi: Bir bilgisayarın bütün etkinliklerini kontrol eden, kaynaklarını yöneten ve çalışmasını yönlendiren programlara işletim sistemi denir
Eti’e işletim sistemi olarak Windows 98, Windows 2000 ve Windowssun son sürümü olan Windows XP kullanılmaya başlamıştır.

Programlama Dili: Özel ihtiyaçlar için geliştirilen programların hazırlanmasında kullanılan programlara programlama dili denir.
Fabrikada gereksinim duyuldukça gerekli programları bilgiişlem merkezi java script, delphi 5.0, visual basic 6.0ve RGP gibi programlama dillerini kullanarak yapmaktadır.

Veri Tabanı: Çoklu belgelerin düzenlenmesi, derlenmesi ve sorgu oluşturulmasında kullanılan programlara verilen ada denir.
Fabrika kapsamında en yaygın kullanılan veri depolama sistemi access 2000’dir.

Hesap Tabloları: Veri oluşturmak ve her türlü tabloların derlenmesi gibi hesap programlarının yürütüldüğü yazılımların genel ismidir.
Fabrika kapsamında kullanılan hesap tablosu sistemi yine microsoftun excel 2000 veya excel XP’ dir.

Kelime İşlemcileri: Kısa notlardan iş mektuplarına, raporlardan kitaplara kadar her türlü metin yazımı, düzeltilmesi ve geliştirilmesinde kullanılan programlara denir.
Fabrika kapsamında tek kullanılan kelime işlemci mikrosoftun MS Word kelime işlemcisidir.

Bilimsel Paketler: Çeşitli bilimsel tekniklerin bilgisayar desteği ile uygulanmasını sağlayan paket programlardır.
Fabrika kapsamında MS- Project, Minitab ve GAMS gibi uygulamalar kullanılabilmektedir.

Uygulama Programları: Bordro, muhasebe, statik hesaplar ve benzeri çeşitli uygulamaların yürütüldüğü programlardır.
Fabrika kapsamında çizimlerde AutoCad çizim programı, sunuşlar için Power Point gibi paket programlar kullanılmaktadır.

Bilgi İşlem Merkezi: Eti Şirketler Grubu’ na hizmet veren bilgiişlem merkezi diğer bölümlerden ayrı bir yere sahiptir. Bilgiişlem merkezi ETİ şirketlerine (Organize. Fabrikası, Tam Gıda, Merkez Fabrikası, Bozüyük Fabrikası, Eti Makine ) bilgisayara gereksinim duydukları konularda destek sağlamaktadır. EK 1 de BİM ‘ in basit bir örgüt şeması bulunmaktadır. Genel kapsamda görev ve sorumlulukları şöyle diyebiliriz.

  1. Şirketlere alınacak bilgisayar, donanım veya paket programlarda aranacak özellikleri belirlemek.
  2. Şirketler için gerekli programları (yazılımları ) oluşturmak.
  3. Şirketlerin ağ bağlantılarını sağlamak ve devamlılığını kontrol etmek.
  4. Veri depolama sistemleri kurmak.
gibi sıralayabiliriz.
Bir program üretilmesi gerektiğinde öncelikle üretilecek programın hangi amaçla kullanılacağı belirlenir. Amacı belirlenmiş programın nasıl yapılacağı konusunda bir fikir alışverişi uygulanır. Programın oluşturulacağı dil belirlendikten sonra kodlamaları yapılır. En son yazılımın beklentileri sağlayıp sağlamadığına bakılır. Gerekli ise geliştirilir, gerek yok ise kullanıma gönderilir. Yapılan bu çalışmaları BIM’ de çalışan 3 Sistem Analisti, 3 Bilgisayar Programcısı, 1 Sistem Destek ve Emniyet uzmanı ve NT uzmanı olmak üzere 8 çalışanı Eti Şirketler Grubunun bu konudaki beklentilerini yerine getirmeye çalışmaktadır.

BİM Geçekleştirdiği İşler: Üretim Planlama ve Kontrol departmanında bilgisayarla günlük üretilecek olan mamullerin miktarlarını hesaplamada mamulün stok durumun kontrol altında tutmada (MRP programı ile), günlük üretilecek olan mamullerin neler olduğunu ve miktarlarını üretim departmanına bilgisayar ağı yardımıyla başarılmaktadır.

Pazarlama departmanında bilgisayar yardımıyla üretilecek olan mamul cinsini ve miktarını belirlemede üretim ve üretim planlama ve kontrol departmanına bilgi vermede ve kontrolünde, ihraç ve ithal edilecek olan firmaların neler istediği ve miktarlarını listelemede ve istenildiğinde doküman halinde raporlamada kullanılmaktadır.

Satın alma Departmanında üretim departmanından gelen bilgilerin alınmasında, gelen bilgiler doğrultusunda aldığı hammadde ve yarı mamullerin miktarını ve tatarını mali işler departmanına ve alınan yarı mamul ve yarı mamul miktarını ve cinslerini üretim departmanına ve üretim planlama ve kontrol departmanına bilgisayar ağı yardımıyla göndermekte kullanılmaktadır.

Rapor Akışı: Eti Gıda’ da olan bir çok evrak ve dosya gibi alış verişleri bilgiişlem merkezi tarafından sağlanmaktadır.Bilgiişlem merkezi özellikle bütün raporların hazırlandığı ve derlendiği planlama ile dayanışma içindedir. Yapılan işleri şu başlıklar altında inceleyebiliriz .

  • Üst ve alt düzeydeki yönetici ve departman görevlilerine sevkıyat raporları ve departmanlar tarafından istenilen her türlü raporun derlenmesi ve iletilmesi
  • Birimlerden gelen istekler doğrultusunda program hazırlanması
  • Var olan paket programların aksayan yönlerini inceleyip, hatalarını düzeltme çalışmalarını yürütmek
  • Muhasebe Departmanındaki çalışılan programlarda düzenleme ve teknik destek verilmesi
  • Bilanço ve bütçe değerlerinin hazırlanmasında planlama, muhasebeye yardımcı olunması

Bunun yanında mail server düzeneğinin sağlanması gibi görevlerde departman tarafından yürütülmektedir .

Veri Toplam ve İşleme: Sistem analistlerin derlemiş oldukları veriler ile ilgili olarak analiz ve tasarım çalışmaları aşamasında yönlendirici olması amacıyla veri sözlükleri oluşturarak verileri toplama ve işleme işlemleri gerçekleştirilmektedir. enm.blogcu.com. İşletme 4 çeşit veri sözlüğü kategorisi ile veri toplama ve işleme işlemlerini sürdürmektedir. Bunlar;
  1. Veri Akışı: Her veri akışı için elde edilen bilgiler veri akışı isimli bir forma kaydedilerek yapılmaktadır.
  2. Veri Yapıları: Veri yapıları genellikle cebirsel semboller kullanılarak tanıtılır. Bu yöntem sistem analistin veri yapısını oluşturan elemanların durumunu, bu elemanlarla ilgili bilgiler ile birlikte oluşturmasını sağlar. Kullanılan cebirsel semboller ve anlamları aşağıdaki gibidir;
= İçerir
+ Ve
{} Tekrarlanan elemanlar, tekrar eden eleman veya eleman grupları
[] Veya
() İsteğe bağlı
Veri yapıları ya mantıksal yada fiziksel olur.

  1. Veri Elemanları: Veri elemanları tanımlı bilgiler ile açıklanmalıdır. Tanıtım formları ile yapılırlar.
  2. Veri Depoları: Veri-akış temel elemanları yapısal bir kayıt oluşturmak üzere gruplandırılmaktadır. Her yapısal kayıt için veri deposu oluşturulmaktadır. Oluşturulan veri deposu veri deposu tanıtım formuna kayıt edilir.

Program : Hazırlanan yazılımda kota sevk sapmalarını ürün bazında haftalık olarak incelenmiş ve bilinen haftalık kota ve sevk miktarlarıyla ortalama sapmanın ürün bazında hesaplanması sağlanmıştır.
Örnek:
Kremalı ürünün 5 haftalık kota ve sevk değerleri aşağıdaki gibi olsun.

Hafta 1
Hafta 2
Hafta 3
Hafta 4
Hafta 5
Kota
29,2
37,5
36,2
35
11,7
Sevk
39,3
42,8
31,8
37,6
9,7
   

STAJ DEĞERLENDİRME

Yönetim Anlayışı:

İşleteme kendi sektöründe yerini kazanmış ve çalışmaları doğrultusunda yerini koruyup, güçlendirmeye çalışan bir kuruluştur. Kuruluş yapılanışı itibariyle oldukça düzenli bir kuruluştur. Özellikle yönetim kademesindeki yapılanış beklenen sistem anlayışını karşılamaktadır. Yönetim kuruluşun sektör içindeki payını büyütmek adına daha sistematik ve daha hızlı bir veri akışını sağlamak adına çalışmalar yapmaktadır.
İşletmede gerek departmanlar arasında ve gerekse bireyler arasında iş çerçevesinde işin devamlılığını sağlayacak iletişim ve veri akışı var. İşletmede, yönetim tüm gerçekleşen gelişmelerden çalışanlarını haberdar etmekte ve bu doğrultuda gelişmelere yönelik bireylerin fikirlerini değerlendirmektedir.

Kalite politikası dahilinde yönetim işletmenin büyümesini hedeflemektedir.

Endüstri Mühendisinin İşletmedeki Konumu:

ETİ Şirketler Grubu dahilinde 11 Endüstri Mühendisi görev almaktadır. Bunlardan 4 tanesi Eti Gıda A.Ş. Fabrikasında bulunmaktadır. Ancak bunlardan ikisi Eti Gıda A.Ş. ‘ye bağlı değil Eti Şirketler Grubu adına bağlı olarak çalışmaktadır.

Eti Gıda A.Ş. ‘ ye bağlı iki endüstri mühendisi üretim planlama bölümünde görev almaktadır. Bunlardan birisi planlama bölümünün şefliğini üstlenmiş durumdadır. Diğer endüstri mühendisi özellikle dönemsel üretim planlamalarını ve MRP sistemini kontrol etmektedir.

Fabrikada bulunan diğer iki endüstri mühendisi ise ETİ Şirket Grubu adına şirketin geleceğine ilişkin politikası dahilinde proje çalışmalarında bulunmaktadırlar.

Genel Değerlendirme:

Eti firması Türkiye’deki uzun ve köklü geçmişi ile varlığını kanıtlamış bir işletmedir. Bu stajda stajın beklentilerini sağlamak adına mümkün olduğunca sorulara cevaplar aranarak yönlendirme yapılmıştır. Eti işletmesinde karşılaşılan sorun olarak şu gösterilebilir. İşletme beş işletmenin birleşimi ile bir bütün olduğu için bir işletmenin içinde olması gereken birimler diğer işletmelere de yer almaktadır. Bu doğrultuda bazı sorular yanıtsız bırakılmıştır. Ancak genel itibari ile soruların çoğuna yanıt verilmiş olması gereği ve köklü bir işletme olması gereği staj için uygun bir işletme denebilir.



Staj Defteri-ETİ GIDA 2 İçin Tıklayınız


0 comments :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...