ARÇELİK A.Ş.
A. Kurumsal
1. Tanıtım
Arçelik, 1955 yılında kurulmuş, Türk Beyaz Eşya Sektöründe ilk adımlan atarak,1959'da ilk çamaşır makinesini, l960'da ilk buzdolabını üretmiştir. 1968 yılında Çayırova taşlılarına taşınmış, 1970'il ve 80'li yıllarda ürün gamını süratle genişleterek 1375'de Eskişehir Buzdolabı, 1979'da İzmir Elektrikli Süpürge, 1993 yılında Ankara Bulaşık Makinesi Islatmalar! faaliyete geçirilmiştir.
1939 büyüme ye yeniden yapılanma yılı olmuştur. Haziran ayında, pişirici cihazlar üretimi yapan Ardem'ln ardından, aynı yıl Aralık ayında Türk Elektrik Endüstrisi A.Ş., Atılım ve Gelişim Pazarlama A.Ş. tek tüzel kişi olarak Arçelik A.Ş. çatısı altonda birleştirilmiştir. Ocak 2001 tarihi itibariyle Beko Ticaret tararından yürütülen Beko markalı ürünlerin yurt içinde pazarlanması ve satışı Arçelik A.Ş. tararından yürütülmeye başlanmıştır. Üretim ve satış/pazarlama faaliyetlerinin tek elden yönetimini sağlayan yeni organizasyon modeli ile faaliyetlerin eşgüdümlü yürütülmesine ve verimlilik artısına imkan tanıyan bir yapı oluşturulmuştur.
Arçelik bugün yılda 6 milyon adetlik beyaz eşya üretim kapasitesi ve ulaştığı ciro ile beyaz eşya-sektöründe Avrupa'nın ille 10 şirketi arasında yar almaktadır.
Hisselerinin, % 57.3'ü Koç Grubu'na, % 22.3'ü Buria Grubu'na, %20.4 ü ise diğer ortaklara aittir.
Ar-Ge merkezinin yarattığı ye tüm dünyada yankı uyandıran Orbital Çamaşır Makinesi ile 1998 yılında ilk Teknoloji Büyük Ödülü, 1999 yılında ise MQM-Motor Hata Tanılama projesi ile Z. Teknoloji Büyük ödülü kazanılmıştır.
İletişim ve Bilgi Sistemleri teknolojisinde yaşanan hızlı gelişim, sektörde "akıllı ürünler" ve "ev otomasyonu"nu gündeme getirmiştir. 2000 yılında bu konuda dünyada öncü teknolojiler geliştiren şirketler ile işbirliğine gidilmiştir. Bu çalışmaların bir ürünü olarak Türkiye'nin ilk İnternet üzerinden erişilebilir buzdolabı geliştirilmiştir.
2000 yılında alınan bir önemli karar da, hazır mutfak sektörüne girmek olmuştur. Türkiye’nin en büyük özel sektör şirketi ve en tanınmış firması olan Arçelik'in 2001 yılı net satış geliri 961 milyon Amerikan Dolarıdır. Yüksek hatırlanma oranlarına sahip Arçelik, Beko markalarıyla, Türkiye pazarında lider konumu koruyan şirket, 50 milyon ürünü ile her gün yurt içinde 14 milyon 500 bin aileye, yurtdışında ise 4 milyon 500 bin kullanıcısına hizmet vermektedir.
Yurt çapına yayılmış 5 binin üzerinde yetkili satıcısı ve 540 yetkili servisinin yanı sıra, Tüketici Danışma Servisi ile 24 saat boyunca satış sonrası hizmetler sunulmaktadır.
1998 yılında ürünlerde 3 yıl garanti uygulaması başlatılmıştır. Bu uygulama kademeli ve ücrete bağlı olarak 4 yıla kadar uzatılmış, garanti süresi toplam 7 yıla çıkarılmıştır.
Yurtdışı faaliyetlerini Beko markasıyla sürdüren şirket, ayda, buzdolabında 85.000 adet ve çamaşır makinesinde 60.000 adete ulaşan ihracat gerçekleştirmektedir. 2001 yılında bir önceki yıla oranla %24 artışla, 251 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleştirmiştir. Gelinen noktada toplam satışların %26'sı uluslararası pazarlardan kaynaklanmaktadır. Altmış altı Ülkeye yapılan ihracatın %60'ı Avrupa Birliği Ülkelerine yöneliktir. İngiltere buzdolabı pazarında sahip olduğu %12 oranındaki pazar payı, yurtdışındaki başarının güçlü bir kanıtıdır.
Ürünlerini yurtdışında pazarlayan Beko UK, Beko Deutschland, Beko France ve Beko Espana'nın yanı sıra,1998 yılında Polonya'da pazarlama şirketi Beko Polska, Tunus'da üretim yapan Tunus’dan şirketi kurulmuştur. 2001 yılında, Tunus buzdolabı pazar payı % 20'ye ulaşmıştır.
200l yılında, Türkiye'den yapılan çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi ihracatının %96'sı, buzdolabı ihracatının %57'sı, fırın ihracatının %39'u Arçelik tarafından gerçekleştirilmiştir.
1997 yılında TÜSİAD-Kalder Kalite Büyük Ödülü'nü kazanan Arçelik, 1998'de EFQM Avrupa Kalite Ödülü’nü finaline kalmış ve 2000 yılında EFQM Basan ödülünü kazanan ilk beyaz eşya üreticisi şirket olmuştur.
Birçok çevre ve enerji ödülüne layık görülen Arçelik, kaliteli ürün ve hizmetler sunmakla kalmamakta, toplumsal sorumluluktan doğrultusunda katma değer yaratacak eğitim, sanat, kültür, çevre ve spora yönelik faaliyetlerini de başarı ile sürdürmektedir.
2. Tarihçe
1955: Sütlüce'de kuruldu.
1959 : Türkiye'nin ilk çamaşır makinesi üretildi.
1960 : Türkiye'nin ilk buzdolabı üretildi.
1968 : Üretim tesisi Çayırova'ya taşındı.
1975 : Eskişehir Buzdolabı işletmesi üretime başladı.
1977 : Türk Demlrdöküm Fb. A.Ş. ile Ardem Pişirici ve Isıtıcı Cihazlar Şirketi kuruldu.
Eskişehir Kompresör işletmesi üretime başladı.
1979 : İzmir Elektrikli Süpürge işletmesi açıldı.
1991: AR-GE Merkezi kuruldu. Tüketici Danışma Servisi kuruldu.
1993 : Ankara Bulaşık Makinesi işletmesi üretime başladı.
1994 : Non-CFC'li buzdolabı üretimine ABD ve Japonya'dan Önce geçildi.
1996 : Çayırova Klima işletmesi açıldı.
1998 : 3 yıl garanti uygulaması başladı.
Tüm dünyada yankı uyandıran Orbltal çamaşır makinesi "98 Teknoloji Büyük Ödülü"ne layık görüldü. "6 Sigma metodolojisi" uygulama kararı alındı. MCM Motor Erken Hata ihbar Sistemi Projesi gerçekleştirildi. Bu ürünleri üretmek, geliştirerek dünya pazarına sunmak üzere Artesis Şirketi kuruldu.
1999 : Arçelik A.Ş., Ardem Pişirici ve Isıtıcı Cihazlar San. A.Ş.'yi bünyesine kattı. Arcelik A.Ş., TEE A.Ş., Atılım A.Ş. ve Gelişim A.Ş. tek tüzel kişilik olarak birleşti.
2000 : Arçelik - LG Klima San. Tic A.Ş. üretime başladı. Arçelik A.Ş. "akıllı ürünler" ve "ev otomasyonu" konusunda dünyada öncü teknolojiler geliştiren şirketler ile işbirliğine giderek Türkiye'nin ilk Internet üzerinden erişilebilir buzdolabını geliştirdi. Hazır mutfak sektörüne girildi. İthalat yoluyla temin edilen bu ürünün satışı 2001 Ocak’ta Maslakta açılan mağazada başladı.
2OO1: Beko Ticaret tarafından yürütülen Beko markalı ürünlerin yurt içinde pazarlanması ve satışı faaliyetleri Arçelik A.Ş. tarafından yürütülmeye başlandı. Verimlilik artışı sağlamak için, İzmir Elektrikli Süpürge ve Topkapı Motor-Pompa İşletmeleri birleştirilerek Çerkezköy’deki yeni tesisine taşındı.
B. TEKNOLOJİ VE AR-GE
1. Ar-Ge Yapılanması
1999'da yapılmış olan re-organizasyon ile Koç Grubu içinde yer alan TEE ve Ardem, Arçelik A.Ş. çatısı altında birleştirilerek bilgi ağının güçlendirilmesi ve kaynakların tek noktadan yönetimi sağlanmıştır. Böylelikle Arçelik A.Ş. Ar-Ge'si merkezi birimler ile ürün işletmelerinin koordineli çalışacağı bir yapılanma altında şekillendirilmiştir. Bu yapılanma sırasındaki bazı gelişmeleri şöyle sıralayabiliriz:
1981 Pişirici Cihazlar İşletmesi'nde gazlı fırında elektrikli, turbo ve multi olarak geliştirilmesi ile ilk tasarım sürecinin başlaması.
1991Araştırma Bölümü'nün kurulması.
1993 Ankara'da Bulaşık Makinesi İşletmesi’nin faaliyete geçmesi.
1994 Buzdolabı İşletmesi’nde lisans anlaşmalarından kurtularak Arçelik'e özgün ürün tasarımı.
1995 Buzdolabı işletmesinde ilk No-Frost buzdolabı tasarımı.
1995 Non-CFC'li buzdolabı üretimi.
1996 Pişirici Cihazlar İşletmesi’nin de ürün Geliştirme Yöneticiliği laboratuarı AFNOR (Fransa) tarafından akredite edilmesi.
1996 Buzdolabı İşletmesi’nin performans test odalarının kurulması.
1997 Buzdolabı İşletmesi'nde yeni 54 cm tezgah seviyesi ve 144 cm ürünler serisinin tasarımı.
1997 Bulaşık Makinesi İşletmesi'nde BM 4000 türev ürünün devreye alınması.
1998 Kompresör İşletmesinde TH model kompresörün adaptasyon çalışmalarının tamamlanarak seri üretime geçilmesi.
1999 Buzdolabı İşletmesi’nde B-9CO plastik kapılı buzdolabı tasarımı.
1999 Kompresör İşletmesi'nde TE model kompresörün geliştirilerek seri üretime geçilmesi.
1999 Buzdolabı İşletmesi’nde Türkiye'de üretilen ilk 500 litre No-Frost B-975 buzdolabı tasarımı.
1999 Bulaşık Makinesi İşletmesi'nde Turkuaz platform projesinin devreye alınması.
1999 Pişirici Cihazlar İşletmesi’nde 60x60 Double Fırın üretilmesi.
2000 Pişirici Cihazlar İşletmesi’nde Cam Bek Tablalı versiyonlarının devreye alınması.
2000 Pişirici Cihazlar İşletmesi’nde ürün Geliştirme Yöneticili laboratuarı ITS (İngiltere) tarafından akredite edilmesi.
2000 Buzdolabı İşletmesinde 4 yıldız tek kapılı (B-4SO) buzdolabı tasarımı.
2001 Buzdolabı İşletmesinde VCC kompresörlü HA enerji sınıflı buzdolabı tasarımı.
2. Tasarımdan Ürüne
Arçelik için her zaman önde gelen müşterinin istekleri, Pazarlama Birimi tarafından Ar-Ge ürün Geliştirme, Endüstriyel Tasarım ve Üretim Sistemleri Birimleri’ne aktarılmaktadır. Bu birimler eşzamanlı mühendislik çalışmalarını, sürdürerek ürünü pazara sunmaktadır. Gerekli durumlarda, üniversite ve araştırma kuruluşlarından da destek alınmaktadır.
3. Teknolojik Atılımlarımız
* Ürünlerimiz
* Non-CFC'li Ürünler
* Orbital Serisi
* Dijital Yaşam
* MQM
Orbital serisi ilk kez Domotechnica 97 fuarında tanıtılmış ve hem ziyaretçilerin hem de medyanın büyük ilgisini çekmiştir. Daha sonra sergilendiği Türkiye, İngiltere ve Rusya'daki fuarlarda da bu başarısı artarak devam etmiştir. Ürüne olan bu ilgi Appllance, Appllance Manufacturer, Ge Plastlcs ve Focus gibi beyaz eşya sektörüne ve tüketiciye özel yayınlar ile haber dergilerinde yayınlanan yazılarda da gözlenmiştir.
Arçelik, Orbital serisiyle şu başarıları sağlamıştır :
• İç pazarda Prestij : Arçelik'in iç pazardaki liderlik ve üstün marka imajını pekiştirmiş, müşteri gözünde kendi teknolojisini kendi geliştiren bir şirket olarak yerini ve Arçelik markasına duyulan güveni daha da sağlamlaştırmıştır.
• Dış Pazarlarda Prestij : 1955 yılından beri, önceleri yalnız Türkiye'deki iç pazarın beyaz eşya taleplerini karşılayan Arçelik, artık Türkiye dışındaki tüketicilerin de istek ve beklentilerini karşılamayı hedeflemektedir.
• Trend : Dış pazarlarda şu ana kadar alt/orta/üst sınıf ürünler satan, YOÇ serisiyle alt ve orta sınıfta çok iyi bir çizgi tutturan Arçelik, Orbital ile bu gelişimini üst sınıf ürünlerde de sürdürmektedir.
• Satış : İlk Orbital modelini takiben, "yüksek teknoloji" yanını daha da vurgulayacak diğer özelliklerinin de kullanılmasıyla bir Orbital serisi yaratılmıştır. Alt ve orta sınıf ürünlerin baskın olduğu Arçelik'in çamaşır makinesi ihracatında, Orbital üst sınıf payını artırmaktadır. Buzdolabının VCC içermeyen ilk versiyonu ise Eylül 1999'dan beri satılmaktadır. VCC içeren Orbital buzdolabı ise, Ekim 2001'den itibaren pazardaki yerini almıştır, ileriye dönük senaryolarda, tipik bir Üstün ve pahalı üst-sınıf ürünü olan Orbital, Arçelik gamında yalnızca bir prestij ürünü olarak değerlendirilmemektedir:
Özellikle yurt dışında 2000'li yılların satın alma davranışlarında çok az enerji tüketen ve "high-tech" ürünlerin daha ön plana çıkacağı ve hedef pazarlarımızda üst sınıf ürün paylarının artma trendine gireceği hesaplanmaktadır. Alt ve orta sınıf ürünlerin baskın olduğu Arçelik'in buzdolabı ve çamaşır makinesi ihracatında, Orbital serisinin üst sınıf payını artıracağı tahmin edilmektedir. Ürünün, 2000'li yılların müşteri gereksinimlerini aşarak karşılayacak bir ürün olması ve yapılan fizibilite çalışmalarına dayanarak, iç ve dış pazarlarda önemli bir ticari başarıyı yakalaması beklenmektedir.
4. Patent Başvurularımız
Teknolojiye yapılan yatırım ve özgün tasarımlarımızın artması, bunları koruma ihtiyacı ve buna bağlı olarak "Fikri Haklar" konusunda elde edilen bilgi birikimi ile Arçelik'in yıllar bazında patent başvuru adetlerinde de bir artış gözlenmektedir. Arçelik A.Ş.'nin Yıllar Bazında Patent Başvurularının Artışı Türkiye'deki bu konu ile ilgili gelişmeler 1995 yılında Fikri Haklar konusunda yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımlanması ile hız kazanmıştır. Arçelik bu konuya da teknoloji geliştirme süratinin bir parçası olarak bakmış ve buna uygun yapılanmasını oluşturmuştur. ATGM bünyesinde konu ile ilgili hizmeti veren bir Fikri Haklar Grubu oluşturulmuştur. Bu disiplinde çalışan arkadaşlarımız zaman içinde konu ile ilgili uzmanlıklarını artırmışlar. Patent ve Marka Vekili unvanı almaya da hak kazanmışlardır.
5) Ödüllerimiz
Arçelik, teknolojiye yapmış olduğu yatırım ile Türkiye'nin en tanınmış şirketi unvanını almasının yanı sıra hem ürünleri hem de sunduğu bilgilerle çeşitli ortamlarda ödüllendirilmektedir. Günümüze kadar alınan ödüllerin listesi aşağıda verilmiştir :
•European Simulation Symp., En İyi Bildiri Ödülü, 1994.
•T.C. Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Ar-Ge ve Çevre Ödülleri, 1995
•Eskişehir Sanayi Odası Teknoloji Geliştirme Ödülü,
•İTO Teknoloji Geliştirme Ödülü, 1995
•Teknoloji büyük Ödülü, 1998
•Teknoloji büyük Ödülü, 1999
•Sodety of Plastics&Polyur. Industry. En İyi Sunuş Ödülü-USA, 1999
•TSE Altın Ambalaj Ödülü, 1398 - Pişirici Cihazlar İşletmesi,
•İstanbul Sanayi Odası Çevre Ödülü, 1993 - Kompresör İşletmesi
•TSE Altın Ambalaj Ödülü, 2000 - Bulaşık Makinesi İşletmesi
6. Biz Kimiz?
Uzmanlıklarımız
Dünya standartlarında teknoloji ve ürün geliştirme çalışmalarının yürütüldüğü ve Türkiye'nin konusunda lider firması olan Arçelik'in gündemini;
• Çevre dostu (geri dönüşümlü (recover, racycle, rause) ve az tüketimli (enerji, su, deterjan)),
• Konfor ve müşteri tatmini sağlayan (akıllı, sessiz, kullanımı kolay),
• Alım gücüne uygun,
• Gelecekteki standartlara uygun ürünler üretmek, oluşturmaktadır.
Bu çalışmaların devam ettirilmesi ve başarının sürekliliğin sağlanabilmesi için şirket bünyesinde Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Merkezi, İşletme Ürün Geliştirme Bölümleri, Endüstriyel Tasarım Yöneticiliği ve Üretim Sistemleri Direktörlüğü bünyesinde oluşturulan uzmanlıklar ve bu uzmanlıklara bağlı kurulan laboratuarlar aşağıda listelenmiştir:
ATGM ve Üretim Sistemleri
• Temizleme teknolojileri ve temizleme teknolojileri laboratuarı
• Yapısal tasarım teknolojileri - deneysel katılar mekaniği ve CAE laboratuarı
• Termodinamik teknolojileri - nem ve ısı odaları
• Akışkanlar Mekaniği - EFD ve CAE laboratuarı
• Malzeme teknolojileri - malzeme tanılama laboratuarları
• Titreşim ve Akustik teknolojileri - titreşim ve akustik ölçüm odaları
• Elektronik tasarım teknolojileri ve elektronik laboratuarı
• Tahrik teknolojileri ve tahrik laboratuarı
• Elektronik Test/Kalibrasyon teknolojileri ve EMC ve güvenilirlik laboratuarı
• Sinyal İşleme ve Kontrol teknolojileri ve Otomasyon laboratuarı
• CAD-CAM teknolojileri
• Bilişim teknolojileri
• Hızlı prototip teknolojileri
Pişirici Cihazlar
• Pişirme teknolojileri - otorize gaz ve elektrik laboratuarı
Kompresör
• Elektrik - üretilen ve tasarlanan kompresör elektrik motorlarının ve diğer elektriksel parçaların tasarımı, geliştirilmesi ve seçimi ile ilgili çalışmalar.
• Mekanik - mekanik tasarım
• Kimya - Kompresör üzerinde kimyasal konulardaki çalışmalar
• Prototip ve Performans Laboratuarı
Buzdolabı İşletmesi
• Plastik / Saç tasarımı
• Buzdolabı Soğutma Sistemleri
• Buzdolabı yapısal Tasarımı
• Elektronik Kart Tasarımı
• Poliüretan
• Thermoform
7. İşbirliklerimiz
Arçelik'in faaliyet alanına giren konularda yapılan Ar-Ge çalışmaları için yurt içinde (İşletmelerin yerleşimlerine yakın olan İstanbul, Ankara, İzmir ve Eskişehir'de) ve yurtdışında üniversiteler, tedarikçiler, araştırma kuruluşları ve enstitüler ile işbirlikleri yapılmakta ve danışmanlık alınmaktadır.
İşbirliği Yapılan Üniversite - Şirket ve Enstitüler:
•ACRC (University of Illinois, endüstriyel rekabet öncesi ortak araştırma merkezi)
•Anadolu Üniversitesi
•Ankara Patent Bürosu
•Bilkent Üniversitesi
•Boğaziçi Üniversitesi
•Comptest(EKI)
•Dokuz Eylül Üniversitesi
•Embraco (EBI)
•İTÜ
•Karel
•Kocaeli Üniversitesi
•LG (EBİ)
•ODTÜ
•Regent(EKİ)
•Rigo (EBİ)
•Sabancı Üniversitesi
•Uludağ Üniversitesi
•TÜBİTAK
•WFK (Krefeld Temizleme Teknolojileri Araştırma Merkezi)
•Yıldız Üniversitesi
C. İŞLETMELER
1. Buzdolabı İşletmesi
Arçelik Eskişehir Buzdolabı İşletmesinin temeli, 1973 yılında atılmıştır. İşletme, 1975 yılında 200 bin metre kare toplam açık alan ve 30 bin metre kare kapalı alanda kurulan tesislerde üretime başlamıştır.
Buzdolabı işletmesi, 1987 yılında kapalı alanını 41 bin metre kareye çıkararak faaliyetine devam etmiştir. İşletme, Türkiye buzdolabı pazarındaki liderliğini sürdürmekle kalmamış, aynı zamanda kısa sürede uluslararası pazarda Arçelik isminin yerleşmesini sağlayarak, dünyanın sayılı buzdolabı üreticileri arasında önemli bir yara ulaşmıştır.
Ocak 1995'de yapılan, yalın üretimi esas alan re-organizasyon ile, raporlama kademesi 7'den 5'e indirilmiş, tüm işletmelerle birlikte Buzdolabı İşletmesinde de ekip, takım ve alan sistemine geçilmiş, süreç odaklı yönetim felsefesi benimsenmiştir.
Arçelik’te buzdolabı tasarımları, endüstriyel tasarımcılar ve Araştırma Bölümü ile birlikte çalışan Ürün Geliştirme Bölümü tarafından, tümüyle bilgisayar destekli tasarım ortamında üç boyutlu olarak modellenir.
Bu modeller üzerinde, analiz programlarıyla optimum performans ve tüketici memnuniyeti sağlamak amacıyla çalışmalar yapılır.
Stereo Litografi ve diğer modern teknikler vasıtasıyla prototip modelleri oluşturulan buzdolapları, bilgisayar kontrollü, tüm iklim ve test koşullarını simüle eden performans odalarında test edilir. Böylece yeni Ürünler müşterilerin talepleri doğrultusunda, en kısa sürede ve maksimum güvenlikte üretime hazır hale getirilir.
Simültane mühendislik yöntemleri kullanılarak, tasarım aşamasında, üretim için gerekli kalıp, teçhizat specktlerinin oluşturulması., temin edilmesi ve devreye alınması sağlanır. Bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim sistemleri kullanılarak geçmişte ithal edilen kalıp ve üretim teçhizatının önemli kısmının Türkiye'de üretilmesine geçilmiştir. Yenileştirme ile maliyet, kalite ve zaman avantajları sağlanmaktadır.
Üretim aşamasında ilk adım, yardımcı sanayiden temin edilen parçaların tasarım kriterlerinin ve üretim süreçlerinin yardımcı sanayi ile birlikte çalışılarak oluşturulmasıdır.
Toplam Kalite Yönetimi bilinci Arçelik'le birlikte yardımcı sanayiinde de yerleşmiştir. Yardımcı sanayi ürettiği parçaların kalite sorumluluğunu taşır.
İşletme içindeki üretim ise, amaçlanan Kaliteye uygun standartlarda seçilen sacların gereksinimlere göre kesilmesiyle başlar.
Buzdolabının saç parçaları otomatik preslerde, yan duvar ve kapıları oluşturacak parçalar, tam otomatik transfer hatlarında şekillendirilir.
Parçalar boya öncesi fosfatlama işlemine tabi tutulur. Daha sonra da elektrostatik toz boya uygulanır.
Buzdolabının iç gövdesi ve kapı içleri, plastik levhalardan şekillendirilerek elde edilir.
Bu bölümde de otomasyon tüm işlemlerde hakimdir.
Kritik olan plastik enjeksiyon parçalar, kampus içindeki plastik fabrikasında üretilmektedir.
Kapılara bilgisayar kontrolünde poliüretan dökülür.
Gövdeyi oluşturan parçalar ise poliüretan öncesi montaj hattında birleştirilir. Bundan sonra sıra gövdelere poliüretan dökülmesindedir. Poliüretan tesislerinde, bilgisayar kontrollü otomasyon sistemleri ile yapılan Üretim, yüksek kalitenin sürekliliğini garanti altına almaktadır.
Buzdolabı işletmesinde, buzdolaplarına takılan tüm parçalar bilgisayar kontrollü malzeme dağıtım sistemi ile İş istasyonlarına otomatik olarak ulaştırılır. Artık sıra tüm parçaların birleştirilerek buzdolabı haline dönüştürülmesindedir. Buzdolapları, tiplerine ve modellerine göre beş ana montaj hattında Üretilir.
Montaj hatlarında kullanılan teknoloji ve kalite kontrolleri, buzdolaplarının tüm tüketicileri tatmin edecek düzeyde üretilmesini sağlar. enm.blogcu.com. Bu hatlarda Arçelik tasarımları doğrultusunda, her türlü tüketicinin ihtiyacını karşılayabilecek çeşitli modellerde ve boyutlarda buzdolapları üretilmektedir.
Eskişehir Buzdolabı İşletmesinde, her işlem noktasında, operatörler yaptıkları işin kalitesinden de sorumludur. Ayrıca her hattın sonunda detaylı ve yüksek teknolojiye dayalı bir kalite ve emniyet kontrolü yapılmaktadır. Üretim hatlarında yapılan kritik kalite ve performans testleri insan hatalarını da yok edecek şekilde robotlarla veya otomatik kontrol sistemleri ile yapılmaktadır.
Her Ürün yüzde yüz performans testine tabi tutulur.
Performans testlerini geçen tüm ürünlerin % 5'i, örnekleme ile seçilerek daha uzun testlerde değerlendirilir.
Buzdolabı İşletmesi, ISO 9001 ile tarif edilen uluslararası standartlarda kalite ve üretim sistemini kurmuştur. Ürünlerin tamamı, uluslararası ISO, EN, TSE ürün ve elektriksel güvenilirlik standartlarına uygun olup, TSE, İngiltere bağımsız onay kuruluşu BEAB, Almanya VDE, Amerika AHAM ürün ve komponent onaylarına sahiptir.
2001 yılında gerçekleştirdiği 1.2 milyon adeti aşan rekor üretimle dünyanın sayılı üreticileri arasına girmiş ve Avrupa'da tek kampüste üretim yapan işletmeler arasında 3.üncü sıraya yerleşmiştir.
2001 yılında üretimin % 64'ü, çoğu Avrupa Birliği üyesi ülkelere olmak üzere, Türkiye dışındaki pazarlara satılmıştır. Sekiz yıl gibi kısa bir sürede, Arçelik'in İngiltere'de buzdolabı payı %12'ye ulaşmıştır.
Buzdolabı işletmesi enerji tasarrufuna yönelik projesi ile Enerji Bakanlığının, 2000 yılında Sanayide Enerji Tasarrufu ödülüne layık görülmüştür.
Buzdolabı İşletmesi aynı zamanda uluslararası ISO 14001 Çevre Yönetim Standardına göre bağımsız kuruluşlar tarafından belgelendirilmiş olup, çevre yönetim faaliyetleri bu standarda göre yönetilmektedir.
İşletme ayrıca uyguladığı çevre yönetim sistemleri ve politikalarında sağladığı başarı nedeniyle Ağustos 2000 tarihinde Çevre Bakanlığı Çevre Beratı ile ödüllendirilmiştir.
Üretimin her aşamasında doğaya saygısını sürdüren Eskişehir Buzdolabı İşletmesi, arıtma tesisi ve çevre güzelliğiyle bölgesindeki diğer işletmelere örnek olmaktadır.
D ) İNSAN KAYNAKLARI
1) Eğitim ve Geliştirme
Arçelik Ailesi'ne katıldığınızda, değişimin yaşandığı, farklı olmanın hissedildiği, kendi sektöründe iç pazarda lider, dış pazarlarda büyümeyi hedefleyen başarılı şirketlerden birinde, parlak bir kariyere doğru yön çizmiş olursunuz. İşini sürekli gözden geçiren, yeni ve daha iyi yollar arayan çalışanlarımızın sürekli gelişimini sağlamanın, Arçelik'in uluslararası pazarlarda lider olma vizyonuna ulaşmasında en önemli etkenlerden biri olduğunu biliyor ve kabul ediyoruz.
Globalleşme, değişim, gelişimin getirileri ve teknolojiyi sürekli izleyen, bütün bunları işine yansıtarak şirketini ileriye taşıyacak, farklılık yaratan uzman, yönetici ve liderleri yetiştirmek öncelikli hedefimizdir. İnanıyoruz ki şirketimizin önünde yeni fırsatlar yaratan en değerli kaynak insan kaynağımızdır.
Eğitim ve geliştirme programlarımız çalışanlarımızı verimli kılmak ve şirketimizi geliştirmek üzere tasarlanmıştır. Size özel planlanan eğitimler; şirkete hızlı ve kolay uyumunuzu sağlayan "Oryantasyon Programı" ile başlar. Yetkinliklerinizin performansına yönelik olarak geliştirici faaliyetlerle devam ederek sürekli öğrenme sürecinizde size rehberlik eder. Kendi potansiyelinizi ve gücünüzü fark etmeniz, araştırıcı ve sorgulayıcı bakış açısı kazanmanız, zaman değeri, bilinci ve duyarlılığı, iç yönetim, hedef belirleme ve pozitif iletişim konusunda kendi kendinizi yönetebilme becerinizle, öğrenmenin yaşam tarzı ve alışkanlığa dönüşmesini sağlamanız konusunda sizin yanınızda olmak istiyoruz.
2. MİSYON
İnsan Kaynakları Süreç Misyonumuz Arçelik vizyonuna ulaşmak için motive edilmiş çalışanların kendilerini geliştirebildikleri, mensubu olmaktan gurur duydukları ve yaratıcılıklarını ortaya koyabildikleri bir ortam oluşturmak. İnsan Kaynakları olarak; çalışanların iş hedeflerine ulaşmasında performansını ve ölçmeyi temel alan yaklaşımı kullanırız.
Organizasyonel hedeflerin gerçekleşmesinde süreçlerin verimliliğini en üst düzeye çıkarma ve katma değer yaratma yönünde hareket ederiz.
0 comments :
Yorum Gönder