Güncel Android Haber ve Uygulamaları

70 Dakikalık Saygı Duruşu "SAKARYA FIRAT"

KARŞIKİ DAĞLAR.
Karşı ki Dağlar,
Virane Dağlar,
Kimin için ağlar?
Bizim için ağlar.
Biz kimiz?
KOMANDOLAR.
Ülkemizin başarılı yönetmenlerinden Osman Sınav’ın yine kendine has kalitede yaptığı dizilerden biri olan Sakarya Fırat tan bahsedeceğim. Bu dizinin ana konusu Güneydoğuda sınıra yakın ve bir asteğmenin(Hakan asteğmen) komutasında karakol, bir kızı dağda terörist(Küpeli Necla) bir oğlu şehirdeki teröristlerin başı olan adamın yanında takılan(Ethem tekintaş), bir kızı da karşısında ablası olsa da hukukun üstünlüğü için onu mahkum etmeye hazır bir avukat(Nihan tekintaş), Neclanın kızı ve Teslime ana ile bu durumu düzeltmeye çalışan Mürsel Ağa ile ailenin büyüğü Sıtkı dedenin yaşadıklarını anlatırken diğer yandan da Uzman Osman Kanat’ın annesi ve babasının yaşadıkları olayları ele alan bir dizi. Dizide Osman Kanat keskin nişancılığı, timine önderliği ve başarıları ile ünlüdür, Astsubay kıdemli başçavuş Durali Tahtakılıç ise hem Karadenizliliğin kendine verdiği şivesiyle hem babacanlığıyla hemde karakola hakim olmasıyla askerler içinde sevilen biridir. Asteğmen Hakan da sivil hayatta edebiyat öğretmenidir ve temiz bir insan olarak yaşamak yegane amacıdır. Karşılarındaki teröristlerin başı küpeli Necla ise zamanında bir teröristi sevmiştir ondan bir çocuğu olmuştur ama terörist öldürülünce askerlerin yaptığını düşünerek bütün hıncıyla kendini dağlara atmış birisidir ve hırsından dolayı gözü hiçbirşey görmez. Bakır ise Neclayı seven ve sevdiği için her şeyi göze alan tiptir.
Diziye genel olarak bir özet geçmek gerekirse bu dizide; ateş hattının ortasında olan askerlerin duygusal yönlerini, oradaki çatışmaların zorluğunu, haberlerde birkaç saniye bahsedilen şehit ve gazilerin nasıl önemli ve kahraman olduklarını, teröristle uğraşırken bile insanlığı elden bırakmayan askerleri, bir ağanın kendi devlete bağlı olup da kızının dağda olmasının verdiği acının bir yanda oğlunu da onlara kaybetme korkusu bir yanda yaşaması ve ne kadar çabalasa da elinden bir şey gelmemesinin verdiği acının, bir ananın da kızının ölüm haberini alacakmış gibi her an beklemesi, avukat Nihanın ise bir yanda sevdiği asker bir yanda ablası bir yanda da ailesi olup da sıkışıp kalması, kendi Ege de oğlu Güneydoğuda iken her haberde heyecanlanan, oğlu için hep dua eden ve yolunu bekleyen bir ana ile ona kavuşmayı isteyen platonik bir sevdalı, ve çeliktepenin kahraman poyraz tim üyeleri...
Yıllardır maddi manevi zarar uğradığımız, ölenin de öldürenin de bu topraklardan çıktığı, Türkiye gelişmesin güçlenmesin diye böyle pis işlere başvuranların kullandığı insanlar, kayıplar, kayıplar, kayıplar… Bu dizi belki terörü bitirmez ama izleyen herkese vereceği öğüt ve mesajlar çok net. BÖLEMEZSİNİZ!!!



İşte Oyuncu kadrosu


OSMAN KANAT / TAYANÇ AYAYDIN 27 – 30 yaş, uzman çavuş, bekâr, gönüllü asker. Sınava ailesinden habersiz girerek kazanıp isteyerek asker olmuş. Keskin nişancı. Ordunun, özellikle Albay Hüsamettin’in gözbebeklerinden. Hem karakolda, hem de özel operasyonlarda kendini göstermiş. Neşeli, eğlenceli, dost canlısı… Gülüm Mahmut’a merhametle karışık bir sevgisi var. Annesi, O’nu memleketindeki Zeliha ile başgöz etmek istiyor ama Osman pek oralı değil…  


NİHAN TEKİNTAŞ / CEREN HİNDİSTAN23 yaşlarında. Mürsel Ağa’nın en küçük çocuğu. Hukuk Fakültesini bitirmek üzere. Ufku, ailesinin sıkıştığı feodal düzeni aşmış, sevmiyor bu işleri. Zihniyet olarak dağa da, karakola da eşit mesafede.  




FATMA KANAT / ZERRİN SÜMEROsman’ın annesi… 55 yaşlarında. Ege ağzıyla konuşuyor, neşeli, eğlenceli, hayat dolu bir kadın. Pratik zekalı, akıllı, lafını esirgemeyen, dobra biri. Tek evladı Osman’ın üstüne titriyor. Tüm o tip kadınlar gibi Osman’ın hayatını uzaktan da olsa yönetmeye çalışıyor. Anaç bir sezgisi, okumadan sahip olunmuş bir irfanı var. Oğlunu niçin gönderdiğini de, oğlunun ne ile savaştığını da içgüdüsel olarak bilip kabullenen Anadolu analarından biri.  

 TESLİME TEKİNTAŞ / ÖZAY FECHTMürsel Ağa’nın karısı. 55-58 yaş civarı. Ağa karısı olmanın bilincinde ve bunun avantajlarını biliyor. Ama Necla’nın durumu, onun dengesini iyice bozmuş. Sürekli bir ağıt ve yas hali ve ifadesi içinde. Patladığı anda Kürtçe sayıp döküyor. Acılı Mezepotamyanın bilinçaltı. Nihan da olmasa, canlı canlı toprağa girmemesi için bir sebep yok.  



 İBRAHİM KANAT / SAİT GENAY56–57 yaşlarda, temiz, iyi, işinde gücünde, iyi niyetli bir adam. Ekonomik durumu iyi; çift çubuk, bağ bahçe sahibi… Osman’la ilgili beklentisi bu işleri çekip çevirmesi iken, yine de oğlunun tercihine ses çıkarmıyor. Her şartta “vatan sağ olsun” diyebilen babalardan. 
 



MÜRSEL AĞA / SÖNMEZ ATASOY 60 yaş civarında. Yedi göbek ağa. Bir yanda sarsılan ağalık kurumu, otorite kayması yaşayan köy halkı, ailesinin sorunları, öbür yanda da Mürsel ağa… Zorlanan, ama geleneksel insani değerlerini, içinde doğduğu sistemi yaşatmaya çalışan bir adam. Adalet Partili. Ailesine de, köyüne de büyük enerji sarf ederek sahip olabiliyor. Ama hala kudretli, zengin ve saygı duyulan bir adam.Onun trajedisi, evlatları.  


 ZELİHA GÜLER / İDİL YENER 22-23 yaşlarında… Fatma Kanat’ın oğlu Osman’a gelin almak istediği, saf, temiz bir kız… Dizinin masum beklentisi… 
 




KÜPELİ NECLA / GERÇEK SAĞLAR30 yaşlarında, Mürsel Ağa’nın kızı, Nihan’ın ablası. Güneydoğu’da, özellikle asker arasında nam salmış azılı bir terörist. Çok gençken, aşık olduğu bir oğlan askerlerce öldürülmüş, Necla karnındaki bebeği doğurur doğurmaz, sevgilisinin göğsünden çıkan mermi çekirdeğini kulağına takmış, dağa çıkmıştır. Necla’nın yapısı da gerilla olmaya uygundur: ruh hali içe kapalı ve kıyıcı, vücudu yapılı ve muntazam, tam bir psikopat. Coşkuyla öldürüyor. Usta ve sinsi bir savaşçı. Tim komutanı. Bakır’ın sevgilisi. Bakır ona tutkulu aşık fakat onun Bakır’a karşı aynı duyguları taşıdığı söylenemez.  
KÂHYA KALAFAT / ŞENER KÖKKAYA50–55 yaşlarında, Mürsel’in sadakatli adamı. İyi niyetli, babacan olumlu bir karakter… Gerektiğinde devreye girip, ailede sükûneti sağlayan emektar.  






BAKIR / KÜRŞAT ALNIAÇIK38–40 yaşlarında, Necla’ya marazi, takıntılı bir şekilde aşık. Yılanın başı. Bir yandan teröre organik anlamda destek veriyor, diğer yandan İstanbul’daki belli mahfillerle çok sıkı fıkı. Belediye ihalelerinden mazot kaçakçılığına, her halta bakıyor. Ama asıl iştigal sahası uyuşturucu. Bir dava adamı devrimci, bir düzene saygılı siyasi maskesi takıyor. Ama her halde kıyıcı, zalim, ruhsuz ve psikopat bir adam. Hayatta sevdiği tek şey Necla.  

 ETHEM TEKİNTAŞ / ERKAN AVCIMürsel Ağa’nın en büyük çocuğu…34–35 yaşlarında. Bir baltaya sap olamamış; serseri, ayyaş, hayırsız bir evlat. Bakır’ın etrafındaki adamlardan biri. Mürsel Ağa’nın hayal kırıklığı…  





KIDEMLİ ALBAY HÜSAMETTİN YAVUZER / SELİM GÜRATA48–55 yaşlarında. Sadece silahlar üzerinde değil, terörün kökenleri üzerinde de düşünen, sıkça kuralları yıkan, ordunun önemli adamlarından biri. Babacan, akıllı, umur görmüş bir adam. Osman’ı pek sever. Başarılı operasyonlara imza atıyor. Asker babası, zor zamanlarda hep onların yanında tatlı-sert bir üslubu var.  



ASTEĞMEN HAKAN KÜÇÜKARSLAN / GÖKHAN SOYLU 25–26 yaşlarında. Sivilde edebiyat öğretmeni, temiz yüzlü, tertipli düzenli bir genç. Karakol’un muvakkat komutanı.






ASTSUBAY KIDEMLİ BAŞÇAVUŞ DURALİ TAHTAKILIÇ / İSMAİL HAKKIAstsubay başçavuş 45 yaşlarında… Trabzonlu… Eğlenceli biri. Gülen yüzümüz. Karadenizli. Gocunmaz, yüksünmez. Emekliliğine günler kala, hala dağdadır. Arada patlar, arada ağlar. Coşkulu, saf, ama samimi bir adam. Üç kız çocuğu ve karısı onu bekliyor. Emekliliğinde bıyık bırakıp bırakmama ikilemi ve kendi kendine attığı tiradlarla meşhur. Askeri tecrübesi oldukça iyi.. Yıllardan beri şarkta terörle savaşıyor.  

ÇAVUŞ TANER ÖZTAN (TURİST) / CANER ÖZÇAVUŞİstanbullu. 22 yaşında. Komando çavuş. Sivilde turist rehberi.. Sultanahmet fırlaması. Aynı zamanda görev adamı. Karakolun direği, arkadaşlarını çekip çevirir.  





ER MAHMUT KARAKUM (GÜLÜM MAHMUT) / ERKAN KOLÇAK KÖSTENDİL22 yaşında, Diyarbakırlı. Terörden yana o da dertli, herkesle iyi ilişkiler kurmuş, sevilen; iyi niyetli bir er. Gülüm Mahmut, bir bakıma birliği oluşturan çocuklar için bir kardeşlik sınavı, kökeni itibariyle.  




ER HASAN TURNA (SARI HOCA) / ÇAĞDAŞ ONUR ÖZTÜRK21 yaşında. Aksekili. Sarışın, zayıf, saz benizli. Timin filozofu. Namazını geçirmez, mütedeyyin. Çok az konuşur, ama konuşunca da ağır ve özlüdür.  





ONBAŞI MUHARREM PEKTAŞ / BORA KOÇAK21 yaşında, Kırşehirli. Abdal. Mucizevî bir şekilde onbaşı olmuş; esmer zayıf yapılı, hareketli bir tip. Yerinde duramaz. En büyük tutkusu, türkü çalıp söylemek. Tabii ki, Neşet Baba’dan.  





SAİT AYHAN (DADAŞ) / SÜLEYMAN KARAAHMETErzurumlu er. 22 yaşında. Kaya gibi sert, yapılı. Tam bir görev adamı. Her soruya aynı cevabı verir: “Ben bilmem, büyüklerimiz bilir.” Az konuşur, çok çalışır, sır vermez, dayanıklı, tam bir komando.  





KAMİL ARITAN (TON BALIĞI) / BAHADIR MUHTAR21 yaşında. Çanakkaleli, biraz iri yarı... Akıllı bir er. Sadece anne ve kız kardeşi var bu memlekette. Eceabatta gemi atölyesinde tamirat yapıyor. Onun belalısı da Durali başçavuş.  





EŞREF KANAT / KAMİL ADIGÜZELOsman’ın dedesi. 80 yaş civarında. Vakit bulduğu an Ertokuş türbesinde alır soluğu. Görmüş geçirmiş, gönül sahibi, tertemiz bir adam. Makedonya için de dua edip endişelenir, Kaşgar için de. Tarih ve millet bilinci yüksek, tasavvufi bir terbiyeye sahip. SITKI SEYİTOĞLU / MUHAMMED CANGÖRENNihan’ın dedesi. O da 80’li yaşlarında. Güneydoğu’ya has medrese eğitiminden geçmiş, ciddi bir geleneğin son temsilcilerinden. Görüşleri isabetli, feraseti yüksek. Yaşadığı coğrafyaya musallat olan büyük fitnenin farkında. Elinden bir şey gelmemesinin acısını duyuyor.


0 comments :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...