Güncel Android Haber ve Uygulamaları

Öğrenim Kredisi ve Katkı Kredisini Geri Ödemeyi Geciktirenler Dikkat

Öğrenciyken “Ne olursan ol,yine de gel” diye seslendiğimiz burslar ve krediler hepsi mezun olunca yakamıza yapışıyor :)
Merhaba sevgili Yaşam Günlükleri takipçileri… Uzun zamandır sizlerle yazı paylaşamıyordum, dün arkadaşımın başına gelen bir olaydan sonra yazı hayatıma tekrar dönmeye karar verdim. Bundan sonra sizlerle daha sık biraraya gelmeye çalışacağım.
Üniversite öğrenimi görenler bilir, devletimiz öğrencilere burs ve kredi imkanları sunuyor. Kişilerin maddi durum ve ihtiyaçlarına göre ya karşılıksız olarak burs bağlanıyor, ya da mezuniyetten 2 yıl sonra ödemeye başlamak üzere kredi veriyor. Kendisine burs çıkanlar şanslı, peki ya öğrenim kredisi almaya hak kazananlar...
Bilindiği gibi ne yazık ki her üniversite eğitimi gören hemen işe giremiyor, ya da girdiği işte düşük ücretli maaşlarla çalışıyor. Tabi şanslı olup da güzel bir iş bulanlarda durum farklı. Bu yazımızın konusu ilk kısımda bahsi geçen "üniversiteli işsiz ve üniversiteli beden işçileri"

Üniversite eğitimi sırasında her ayın 7'sini bekleyip atm’ye koşup çektiğimiz krediler, mezun olduktan 2 yıl sonra gelip bizi buluyor. Bulmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, aklınızın bir köşesinde sürekli kredimi ödemeliyim fikri dönüp dururken, bir yandan da nasıl ödeyeceğim fikri dolaşıyor.
Siz geriden takip edip ödeme yaparken, bir anda bakıyorsunuz ki borcunuzu artık Ziraat Bankası’na değil de vergi dairesine ödeyeceğiniz yazısı beliriyor bilgisayarın ekranında. İşte asıl mesele bu. Muallak olan bir sürecin içinde buluyorsunuz kendinizi. Peki bundan sonra süreç nasıl olacak sorusu bulandırıyor zihninizi bu sefer de. Forumlarda e-haciz vs. gibi birşeyler okuyunca içiniz iyice kararıyor. Ama korkmayın, edindiğimiz bilgilere göre vergi dairesi adreslere ödeme planını yolluyormuş, o plana göre siz geriden takip ettiğiniz kredinizi tam vaktine getirmeye çalışıyorsunuz. Yani devlet verdiği krediyi faiziyle birlikte fazlasıyla sizden geri almayı başarıyor bu sistemler, eh kimsenin hakkı kimse de kalmaz dimi ama. Borç ödemeleri hakkında KYK’nın sitesinde de duyuru yapılmış, ilgili duyuruya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İlgili vergi daireleri veya mal müdürlüklerini www.kyk.gov.tr internet adresi üzerinden E-Hizmetler bölümünde bulunan Öğrenim/Katkı Kredisi Borç Sorgulama sayfasından öğrenebilirsiniz.


0 comments :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...