Güncel Android Haber ve Uygulamaları

İş Arama Süreci

Sürekli bir şeylere ihtiyaç duyar insanoğlu...İstekler sınırsız,fakat imkanlar çoğu zaman kısıtlıdır...İstekleri karşılayabilmek için günümüzde en geçerli olan şey sahip olduğumuz para miktarı...Ne kadar çok paramız varsa o kadar çok isteklerimizi karşılama imkanına kavuşmuş oluruz. Peki nereden gelecek bu değirmenin suyu? Para kazanmak için çalışmak şart, çalışmak için de düzgün bir iş bulmak. Düzgün işten kastım elbette kişinin maddi-manevi tatminini sağlayacak bir iş. Beklentilere göre tatmin düzeyi değişse de genel olarak hepimizin iş hayatından beklediği emeğimizin karşılığı olan maaş yani para.

İstekler-para-iş üçgeninin olmazsa olmazı "iş" elbette, çünkü işiniz yok ve herhangi bir yerden de geliriniz yoksa paranızın olması mümkün değil. Paranız yoksa da isteklerinizi karşılama olanağınız da olmuyor ne yazık ki. Dolayısıyla burada çözüm bulmamız gereken durum işimizin olması. Bazılarımız ailelerimizin işlerini devam ettirirken, birçoğumuz da eğitim durumumuza ve niteliklerimize göre iş arayışlarına giriyoruz.

Hayatımızın en sancılı dönemlerinden birisidir iş aradığımız zamanlar. Üniversiteden yeni mezun olduğumuz zaman internetteki iş arama sitelerini adeta hatmederiz, tanıdıklarımızın çalıştığı işyerlerinin isimlerini de o dönemde öğrendiğimizi itiraf edelim:) Sürekli işyerlerini gezerek iş başvurusu yaparız ve bol afilli CV'mizi bırakırız, ki bizi  arayıp "sizi işe aldık, buyrun başlayın" cümlesini duyabilmek için.

Son zamanlarda gençlerimizin iş arama süreçlerinde internet harici kanallara da başvurduğunu görmekteyiz, illerde bulunan özel istihdam büroları ve kamu kuruluşu olan İŞKUR bunlardan birkaçı. Bu yazımızda İŞKUR ve iş arama sürecindeki kurumun rolüne değineceğiz. İŞKUR son yıllarda kendisini yenileyip güncelleyen bir kurum olarak gözümüze çarpıyor, özellikle son dönemlerde yapılan İş ve Meslek Danışmanları (İş Koçu) atamaları ile kurumun misyonunda güzel adımların atıldığını belirtmekte fayda var. "Her işsizin bir danışmanı olacak" sloganı ile atamaları yapılan iş ve meslek danışmanlarının herbiri kendisine tanımlanan işverenler ve iş arayan vatandaşlarla ilgilenerek, bu 2 kesim arasında bağ kurmaya çalışıyorlar. Doğru işe doğru kişiyi yerleştirme misyonu ile hareket eden iş ve meslek danışmanları karşılarına gelen işsiz vatandaşı tıpkı bir psikolog gibi dinleyerek onların beklentilerine uygun olacak işlere yönlendiriyorlar. Kendi işverenlerine de bu yöntemle aradıkları elemanları göndererek eleman ihtiyaçlarını daha kısa sürede karşılama fırsatı sunuyorlar.

İŞKUR'a bizzat gidenlere ve www.iskur.gov.tr adresinden üye olan iş arayanlara birer iş ve meslek danışmanı atıyor sistem kişi kurumu her ziyaret ettiğinde aynı iş ve meslek danışmanı ile muhatap oluyor,dolayısıyla danışman-danışan arasındaki iletişim daha kuvvetli hale geliyor ve danışanın beklentileri daha net tanımlanıyor. Beklentilerini tam olarak belirten danışanı dinleyen iş ve meslek danışmanı, danışanı için en güzel olacağını düşündüğü iş imkanlarını sunuyor ve iş arayan vatandaşı istediği işyerlerine görüşmesi için yönlendiriyor. Bundan sonraki süreç iş arayan vatandaşın iş görüşmesindeki başarısına bağlı olarak gelişiyor, bununla ilgili tüyolarımıza da bir başka yazımızda değineceğiz.

İş arama süreci çok zahmetli bir süreç, her açıdan moral seviyenizi üst düzeyde tutmanız ve umutsuzluğa kapılmamanız lazım. Unutmayın "cefa çekmeden sefaya kavuşulmaz". Son söz olarak iş ararken mutlaka İŞKUR' a uğrayınız ve iş koçunuzun dediklerine kulak veriniz tavsiyesinde bulunalım.


0 comments :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...