Güncel Android Haber ve Uygulamaları

Staj Defteri-ETİ GIDA 1


ETİ GIDA SANAYİ TİCARET A.Ş.
Kuruluşun adresi: Organize Sanayi 11. Cadde ESKİŞEHİR

Kuruluşun gelişimi:1961 yılında “Eti Bisküvi Fabrikası” adı altında kurulmuş olan ETİ Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş1974 ‘ ilk ihracatını yapmış ve 1977’ Pazar talebini artmasıyla talebi karşılamak için büyüme çabalarına girmiştir. Böylelikle 1977’ büyüme kapsamı altında Bozüyük’deki fabrikasını açmıştır. Etinin üretimi gerçekleştirmek için makine gereksinimini karşılamak için 1978’de ETİ Makine’yi kurmuştur. ETİ A.Ş. bünyesindeki kuruluşlara 1980 yılında Tam Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve 1981 yılında ETİ Pazarlama A.Ş.’yi, 1992 yılında Eskişehir Organize Sanayi bölgesinde ETİ Gıda Fabrikasını katmıştır. Şu an ürün çeşitlerinin çoğunu bu fabrikada üretmektedir.ETİ, ISO 9002 belgesine 1998 yılında kavuşmuştur.


Kuruluşun Bağlı Bulunduğu Üst Kuruluş: ETİ Şirketler Grubu.



Üretilen Ürünler: Cin, Melo, Marmi, Prenses, Petit Beure, Eti Beure, Kremalı, Yulaflı kremalı,Katmer, Puf, Negro, Ruby, Balık, Pizza, ABC, Bumbo, Tako, Can, Form, Sultani,Yulaflı,Burçak, Gofret isimli ürünler ETİ Organizede kek türü ürünler ETİ Bozüyük Fabrikasında , Kraker türü ürünler ise ETİ Tam Gıda ‘ya ait fabrikalarda üretilmektedir.


Bisküvi türü ürünlerin temel girdileri ; un, yağ, şeker ve glukoz, maya,
süt,yumurta, tuz, nişasta, kakao, karbonat, vanilla, lesitin ve esans gibi maddelerdir. Tatlı ağırlıklı ürünlerde ara ürün olarak krema kullanmaktadır. Yabancı şirketlerle yapılan anlaşmalar doğrultusunda ürünleri diğer şirketlerin adı altında dış piyasaya sunmaktadır.

Dış ve iç gıda pazarına ürün sunan ETİ Şirketler Grubu Türkiye’deki pazarın yaklaşık %35’ine sahip, 45 dış ülkeye ihraç ürün sunan ve toplam cirosunun asgari %25 ihracattan gerçekleştiren Türkiye’nin 2. büyük gıda şirketidir.

ETİ Merkezde yaklaşık 480, ETİ Organizede yaklaşık 480, ETİ Bozüyük Tesislerinde 302 olmak üzere yıllık ortalama 1255 çalışanı olan bir kuruluştur. ETİ Pazarlamanın istediği talep miktarına göre bu sayılar yıl içersinde (geçici işçi alımı) değişebilmektedir. ETİ şirketler grubu bünyesinde ;
19 Gıda Mühendisi
11 Endüstri Mühendisi
9 Kimya Mühendisi
5 Makine Mühendisi
1 Elektrik Mühendisi olmak üzere 44 adet mühendis bulunmaktadır.
İdari personel toplamı 180, işçi toplamı 1076, yıl içersinde şirketlerde staj yapan ortalama stajyer sayısı 59’dur.
ETİ Organize için günlük üretim kapasitesi 120.000 ton’dur.

Tesis Yeri Seçimi:ETİ Gıdanın kullanım miktarı oldukça fazla olan temel hammaddelerinden un ve şeker Eskişehir’de üretilmektedir. Bu nedenle bu hammaddelerin temin edilmesi hem kolay hem de ekonomik olmaktadır. Sanayi şehri olarak adlandırılan, oldukça gelişmiş bir şehir olan Eskişehir’de iş gücü bulma imkanı çok yüksektir. Gerek hammadde tedarikinde gerekse ürün sevkıyatında ulaşım olanakları yeterli ve elverişlidir. Gerekli depolama koşulları (serin ve rutubetsiz, direkt güneş görmeyen ortamlar) sağlandığı takdirde iklim koşullarının üretim üzerinde önemli bir etkisi olmadığı gözükür. Bu şartlar gereği tesis yerinin doğru seçildiği kararı verilebilir.



Genel işletme fonksiyonları örgüt şemasında gösterilen müdürlükler tarafından gerçekleştirilmektedir.

Yönetim Yapısı:
Genel Müdürlük:Sistemin devamın sağlanması adına ,kalitenin yapısını oluşturmak ve devamlılığını (güncellik) sağlamak için gerekli olan kaynakları temin etmek, sahip olunan sistemde iyileştirmeler yapmak için organizasyonlar yapmak, yaptığı bu çalışmaları denetlemek görevlerindendir.

Fabrika Direktörü:Üretilen ürünlerin standartlarının kontrolü,verimliliği denetlemek,fizibilite çalışması yapmak ve bu çalışmaları bağlı bulunduğu üst kurula iletir .

Mali ve İdari İşler Direktörü:Mamuller ile ilgili satış fiyatların belirlenmesi, yürürlükte olan kanun, yönetmelik, tüzük, toplu iş sözleşmelerini şirketin mal, idari ve sosyal işlere uygunluğunu kontrol etmek,Hammadde alımına karar vermek gibi görevleri verine getirir.

Üretim Müdürü:Yarı mamul , mamul ,hammadde ile ilgili konular denetim altında tutmak ve üretimi yönlendirme işlemlerini gerçekleştirir.

Üretim Planlama ve Kontrol Müdürü:Makro planla ileriye dönük tahminler yapmak, yıllık plan ile üretimi uzun vadede kontrol etmek, üç aylık plan ile elde az tutulabilen malzemelerin siparişini vermek, aylık plan ile temin süresi kısa olan mamul siparişini vermek, yıllık planın hassas şekilde işlenmesini yapmak, haftalık plan ile gün, saat, vardiya olarak çıkan mamullerin hassas şekilde planını yapmak, raporlar hazırlamak, tüketici taleplerini belirlemek görevlerindendir.

Teknik Departman: AR-GE tarafından geliştirilen yeni ürünlerin üretimi için gerekli olan şartları sağlamak(Ünite ,Tıkma silindiri geliştirilmesi v.s.), kaliteyi etkileyen etmenleri ortadan kaldırmak.

Kalite Güvence Depertmanı:Ürün kalitesinin korumak ve geliştirmek .Tüketici şikayetlerini değerlendirmek gerekli önlemleri almak .

Ticaret Müdürü:Elde edilecek ürünler için gerekli olan hammadde ve yarı mamullerin teslim alınması, hammadde ve yarı mamullerin depolanmasını sağlamak ve bu ürünlerin üretime verilmesini sağlamak,depolanan mamullerin sevk edilmesini sağlamak,Eti Pazarlama ve İhracat mamullerine ait işlemlerin düzenlenmesini sağlamak görevlerindendir.

İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü: İşlemedeki idari ve sosyal işlerin devamlılığını ve takip edilmesini sağlamak, bu sebepten dolayı işletme içi ve dışındaki iletişim ağını sağlamak, yeni personel alımını gerçekleştirmek,personelleri denetlemek görevlerine sahiptir.


Mali İşler Müdürü: İşletmedeki İlgili departmanların haftalık aylık ve senelik olarak para ihtiyaçlarını karşılar,düzenler madde hammadde mamul yarı mamul gibi ihtiyaçların gereksiz olanlarını ilgili departmanla görüşerek devre dışı bırakmak yada gerektiği ölçüde sipariş verilmesini önceki kayıtlara bakarak sağlamak(talebin normal olduğu durumlarda) görevleri arasında yer almaktadır.İşletmede hazırlanan planlar bütçe ve mali işler koordinatörlüğü tarafından bütünleştirilmektedir


Planlama Organizasyonu:Planlama üretim planlama ve kontrol müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmekte olup ETİ Pazarlama A.Ş. tarafından talep edilen üretim miktarına göre siparişe göre üretim yapılmaktadır. Gelen talebe göre eldeki verileri kullanarak planlama departmanı işgücü, malzeme, makine vb gibi etmenleri göz önüne alarak talebi karşılayacak bir üretim planı oluşturur. Talebin miktarına göre geçici işçi alımı planlamasını gerçekleştirmektedir. Bu plan günlük, haftalık veya aylık oluşturulabilmektedir. Her ay sonunda yapılan bir çalışma, kalite güvence müdürlüğü tarafından, istatistiksel proses kontrolü amacıyla, ile o ay içinde düzenlenen uygunsuzluk bildirim formlarında belirtilmiş olan aksaklıklar sınıflandırılmasıdır. Elde edilen veriler pareto analizine tabi tutulur ve sonuçlar rapor haline getirilerek, uygunsuzlukların üretim hattı ve uygunsuzluk cinsine göre dağılımını göstermek amacıyla ilgili bölümlere dağıtımı yapılır.ayrıca gelen müşteri, tüketici şikayetiyle tablo haline getirilerek yada pareto analizi yapılarak aylık olarak değerlendirilir.Üretim müdürlüğü tarafından ıskarta, çöp, kapasite ve üretim verimleri için aylık olarak pareto analizi yapılmaktadır.üretimde yapılan kontrollere ait hazırlanan kontrol formlarının haftalık ve aylık olarak ortalamaları alınır ve spesifikasyonlara bağlı olarak değerlendirilir.Bu işleri değerlendirme ve kontrol etme üretim planlama ve kontrol müdürlüğü alanları çerçevesine girmektedir.

Organizasyon İçerisindeki Denetim Sistemi: İşletmede stok kontrolleri ile denetimi malzeme gereksinim planlamasından (MRP) yararlanılmaktadır. MRP’ de hammadde ve yarı mamullere olan talep, son ürüne olan talebe bağlıdır. MRP’nin amacı, doğru malzemeyi, doğru zamanda ve doğru miktarda temin etmektir.


MRP, üretimde kullanılacak olan hammadde ve yarı mamullerin, kullanılacakları aşamadan hemen önce hazır olmalarını sağlar. enm.blogcu.com.MRP yaklaşımı talebin rassal olduğunu varsayarak, stok boşalması olayını ortadan kaldırmayı hedefler. Sistemin işleyebilmesi için , her ürüne ait talep tahminleri yapılır ve her ürüne ait malzeme listeleri hazırlanır. MRP sistemi ile her bir malzeme için haftalık ve aylık ihtiyaçlar hesaplanmakta, hesaplamada kullanılan ürünlere ait bilgilerin büyük bir kısmı üretim departmanından gelmektedir. Böylece oluşabilecek gecikme ve malzeme eksikleri önceden belirlenebilmektedir.

İşletmede verimlilik ölçümleri yapılmakta ortaya üretim sonunda ortaya çıkan ıskartaların en aza indirilmesi amaçlanmaktadır.verimlilik açısından ortaya çıkan sonuçlar yararlı olmakta fakat bazı çalışmalarda önemli derecede değişiklik gözlenmemektedir.az sayıda bozuk mamul çıkması engellenememektedir.


Planların Birleştirilmesi: Üretim planın belirlenmesi ve fabrikada çalışacak işçi sayısının tespiti gibi kavramlar üretim planlama ünitesinden çalışan iki endüstri mühendisi tarafından gerçekleştirilmektedir. Planlama Eti Pazarlama A.Ş. den gelecek talep miktarına göre yapılmaktadır.


Üretim Yönetimi: Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve bağlı bünyesinde bağlı bulunduğu diğer şirketlerin ihtiyacı olan mamullerin(üretimde kullanmak için gerekli olan mamuller), raporları hazırlanırken bir takım kararlar alınmaktadır. Bunlar;aylık ve günlük mukayese raporlarıdır. Bunları kısaca açıklayacak olursak;

Aylık mukayese üretime verilen mamul(girdi) ile üretimden çıkan mamullerin(çıktı) uyuşması gereği aylık olarak takip edilmektedir.

Çalışanların iş yerindeki hal ve harekelerinin her vakit izlenmesi konusundaki kararların insan kaynakları departmanının da yardımlarıyla ortak bir çalışma içerisinde (alınan izinler, çalışma saati gibi konuları) bulunarak teknik düzeyde kararlar alınmaktadır. Kalite güvence departmanında uygulanan proses ile çalışanların üretimi aynı zamanda üretim departmanından da izlenmektedir.

Günlük mukayesede günlük üretim miktarına ilişkin üretilen mamuller hakkında detaylı bir biçimde bilgi içermektedir.üretilen mamullerin miktarı, verimi, çalışılan toplam zaman, üretimde kullanılan hammadde üretim esnasında çıkan ıskarta miktarı gibi bilgileri içermektedir. Ayrıca üretimde günlük kullanılan belirlendikten sonra kalanlar ara depoya(cep depoya) yada ambara iade edilir.

Üretimde kullanılan teknikler ise;

  • Personel izleme formu
  • Üretim izleme formu
  • Iskarta izleme formu
  • Çöplerin izlen formu
  • Yapılan hamurlar

Hangi hamurdan neler yapıldığı
Yapılan hamura nelerin girdiği

Personel izleme formu ile üretimde görev alan işçilerin çalıştığı saati geldiği günleri gibi bilgileri izlemek için kullanılır. İşçi işe gelmemişse mesai başladıktan yaklaşık yarım saat içerisinde gelmeyenler tespit edilerek yerlerine üretimin aksamaması için başkaları verilmektedir.

Üretim izleme formu ile gün içerisinde üretimi bitecek, yeni üretimine başlanacak olan ürünleri izlemek için kullanılmaktadır.

Iskarta izleme formu ile üretimde meydana gelen aksaklıklar sayesinde geri dönüşümü olan mamulleri izleme ve daha az ıskarta vermenin yollarını aramak için yapılan çalışmalardır. Iskarta izleme formu ışığında üretim departmanında ıskartayı azaltmak için takım çalışmaları yapılmaktadır.yapılan çalışmalardan biri ekte belirtilmiştir(EK-2).

Çöplerin izlen formunda üretimden doğan aksaklıklar nedeniyle geri dönüşümü olmayan(atılan) mamullerin tutulduğu formdur.


Verimlilik: Verimlilik birkaç yöntem ile ölçülmektedir.
Malzeme Verimliliği: Fiili üretimi, fiili ıskarta miktarları ile karşılaştırarak hesaplanır.
(Fiili Üretim Miktarı – Fiili Iskarta Miktarı) / Fiili Üretim Miktarı
Kapasite Verimliliği: Birim zamanda kullanılmış kapasite kullanılarak bulunur. Birim zamanda üretilmesi istenen ile üretilen arasında oran kullanarak hesaplanır. Daha önce belirlenmiş kapasite değerlendirme sistemine göre bu veriler kullanılır. Standartlara göre, birim zamanda kullanılacak kapasite belirlenir. Bunun için birim zamanda beklenen üretim ile birim zamanda gerçekleşen üretim karşılaştırılır. Kapasite kullanım verimliliği Verim ve Kapasite Değerlendirme Talimatı’na göre hesaplanır. Bu talimatın amacı istenen dönemin üretim raporu için gereken verimler ve kapasiteler ile bunlarla ilgili yapılan işlemleri açıklamaktır. Verimliliği hesaplama sistemi şöyledir:

Nominal Kapasite (kg/s): Mevcut kapasitedir. Her ürün için bir kez hesaplanması yeterlidir.

Fiili Kapasite (kg/s):

Fiili Üretim Miktarı / Fiili Çalışma Saati

Kapasite Oranı:

Fiili Çalışma Saati / Teorik Çalışma Saati

Üretim Farkı (kg):

Fiili Üretim Miktarı – Fiili Çalışma Saatine Göre Beklenen Üretim

Staj Defteri-ETİ GIDA 2 İçin Tıklayınız


0 comments :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...